Borůvka
ZPĚT
Nepečený borůvkový dort
Ingredience
- Korpus
- 250g čokoládových sušenek
- 100g másla
- 1 balení vanilkového cukru
- 4 lžíce medu(nebo cukru)
- Náplň
- 500g borůvek
- 250ml smetany ke šlehání
- 250ml tučného jemného tvarohu
- 250ml zakysané smetany
- 200g smetanového sýru
- 2 vanilkové cukry
- moučkový cukr dle chuti
- kůra z 1/2 citronu
- 10-12 plátků želatiny
- pár kapek vanilkového extraktu
- Šlehačka
- 250ml smetany ke šlehání
- 100g smetanového sýru
- cukr na dochucení
- šťáva z 1/2 citronu
- Ozdoby
- čerstvé borůvky
- mikrobylinky
Postup
- Najemno rozmixujeme sušenky, změklé máslo, vanilkový cukr a med.
- Na dno formy vložím pečící papír a pak na něj roztlačím těsto.
- Formu s těstem dám do ledničky.
- V míse si smíchám smetanový sýr, tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru.
- Krém dochutím.
- V další misce si vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky a postupně zapracuji do tvarohového krému.
- Krém dám do ledničky a začnu si připravovat borůvky.
- Borůvky umyju, odstopkuju a rozmixuju na jemné pyré.
- Pyré přepasíruju přes sítko, abych ho zbavila slupek.
- Připravím si želatinu dle návodu.
- Borůvkové pyré zahřívám na plotně(nevařím).
- Když je pyré zahřáté, přidám do něj želatinu a míchám tak dlouho, dokud se želé nerozpustí.
- Do pyré přidám 3-4 lžíce krému, aby se schladilo, a zamíchám ho.
- Do krému přidám pyré a pořádně ho promíchám.
- Krém můžu dochutit moučkovým cukrem a citronem.
- Hotový krém naliju do formy se sušenkama a nechám ho zchladnout v ledničce.
- Dort dozdobíme a podáváme